Ouă umplute cu bunătățuri

Cum se rupe din calendar fila cu luna noiembrie pentru a scoate la suprafață cea mai așteptată perioadă din an (pentru mine și familia mea cel puțin, e momentul în care stăm împreună mai mult de 2 zile), sora mea cea mică, Denisa, îmi și trimite mesaje de genul: „Abia aștept să vii acasă, să-mi faci și mie ceva bun și mai ales ouă umplute, preferatele mele, siuri!”

Pot eu să nu îi fac pe plac când, peste an, primește o dată la câteva zile poze cu ce meșteresc eu în bucătărie? Nu pot. Însă am ceva de lucru pentru că trebuie să împac mai multe gusturi. Nicio problemă, fierb mai multe ouă și pregătesc 3 variante: pe cea clasică (pate, muștar), pe cea pentru soțul meu (avocado, creveți) și pe cea pentru curioși (salată evreiască de ou (ceapă verde, ulei de măsline).

Sunt extrem de simplu și rapid de pregătit, așa că nu mă plâng. Dar, ca să salvăm timpul atât de prețios în perioada asta încărcată cu sarcini casnice și nu numai, zic să trecem la treabă. Vă înșir mai jos toate cele 3 combinații:

I. Ouă umplute după rețeta tradițională

Ingrediente necesare: 10 ouă proaspete, preferabil de casă, dincolo de alte avantaje, au și gălbenușul de o culoare frumoasă, 2 linguri pate de ficat, la fel, dacă aveți făcut în casă e cu atât mai bine, 1 lingură muștar Dijon fin, 1 linguriță hrean preparat, sare și piper alb după gust, 1 lingură zeamă lămâie, 5 linguri smântână/ iaurt grecesc + 1 linguriță maioneză pentru ornat + frunze de pătrunjel .

Pasul 1: Pun la fiert, într-o cratiță încăpătoare, 10 ouă și un praf de sare. Le las să clocotească 8-10 minute, după care scurg apa și umplu pe jumătate cratița cu apă rece ca să-mi fie mai ușor să decojesc bunul dat de găini. Știați că în funcție de cât de ușor se curăță de coajă un ou, vă puteți da seama cât este de proaspăt? Dacă e ouat de 1-3 zile, se decojește foarte greu, însă dacă au trecut mai multe zile, coaja se va desprinde cu ușurință.

Pasul 2: După ce am îndepărtat coaja, tai fiecare ou pe jumătate, așez albușurile pe un platou, iar cu ajutorul unei lingurițe, scobesc ouăle și răstorn gălbenușurile în blender/ un castron (urmând să le pisez cu furculița).

Pasul 3: Adaug peste gălbenușuri pateul, muștarul, hreanul, sarea, piperul, zeama de lămâie, o lingură de smântână sau iaurt și pornesc blenderul până obțin o pastă omogenă.

Pasul 4: Cu ajutorul unui poș- seringă de prăjituri, pe românește, umplu fiecare jumătate de albuș. Dacă nu aveți un poș, luați o punguliță curată, țaiați-i un colț mic de tot, cât să iasă pasta când apăsați de parcă ați mulge o vacă (v-am mai zis că mi-a lipsit mereu copilăria trăită la țară, asta e, mă alimentez cu astfel de imagini).

Pasul 5: Amestecați bine maioneza cu 4 linguri de smântână și decorați ouăle cu ea. Puneți deasupra frunze de pătrunjel verde și presărați cu boia dulce sau iute, după placul inimii. Țineți-le la loc răcoros, departe de îngheț, și acoperiți platoul cu folie de aluminiu ca să nu se usuce și să capete un aspect neplăcut.

DSC04647

 

II. Ouă exotice- umplute cu avocado și creveți

Ingrediente: 10 ouă, 1 avocado mare și copt, 1 lingură zeamă lime, sare și piper alb după gust, 4 linguri smântână/ iaurt grecesc + 1 linguriță maioneză, frunze de mentă, 1/2 linguriță fulgi de chilly, semințe de dovleac.

Urmați primii doi pași de la rețeta  anterioară, după care mergeți mai departe la…

Pasul 3: 

Odată pregătită umplutura, întorceți-vă la prima rețetă și urmați pașii 4 și 5, cu mențiunea că aici folosim pentru ornat frunze de mentă/ pătrunjel, fulgi de chilly din abundență și semințe de bostan, credeți-mă pe cuvânt că merg de minune.

 

III. Ouă umplute cu salată evreiască

Ingrediente: 15 ouă, 2 fire ceapă verde, 4 linguri ulei de măsline extra virgin, sare și piper alb după gust, 1 lingură zeamă lămâie, 5 linguri smântână/ iaurt grecesc + 1 linguriță maioneză pentru ornat + frunze de ceapă verde și mozaic de piper .

salata oua

Pasul 1 și 2: Procedăm exact ca la prima rețetă, doar că fierbem 15 ouă, însă pe 5 dintre ele le lăsăm întregi.

Pasul 3: Cele 5 ouă întregi se pun într-un bol împreună cu gălbenușurile celorlalte 10 ouă și se strivesc bine cu furculița. Dacă preferați să fie pastă, puneți-le în blender. Eu prefer să le pisez sau tai foarte mărunt ca să le simt gustul mai intens.

Pasul 4: Tăiați foarte foate mărunt ceapa verde, adăugați-o peste ouă, amestecați bine și condimentați cu sare, piper, zeamă de lămâie și ulei de măsline.

Pasul 5: Este același urmat la prima rețetă, doar că de data asta parcă e mai nimerit să decorăm cu frunze de ceapă verde tocate mărunt și boabe de piper în mozaic.

Vă doresc ce-mi doresc și mie: Sărbători cu liniște și voie bună alături de familie!

 

P.S.: Iar dacă aveți nevoie de alte idei pentru masa de Crăciun sau Anul Nou, vă mai fac câteva sugestii: salată arăbească de vinete, aperitiv regal cu spumă de ou, cartofi sud africani cu scorțișoară cu portocale somon cu avocado, plăcintă irlandeză cu carne în sos de bere neagră, supă cremă de ardei copți, mousse de ciocolată,tort diplomat cu fructul zeilor, steluțe de frișcă în baltă de ciocolată, turtă dulce și, neapărat, lichiorul de ouă.

Lasă un comentariu