Lichior de ouă…cu aromă de sărbătoare

IMG_6042Nu m-am omorât niciodată cu băutura, ba din contră, un prieten se amuza pe seama mea spunând că sunt „intolerantă la alcool”. Însă trebuie să recunosc că printre toate rețetele de prăjituri culese de la vecinele de bloc din Brașovul adolescenței mele, și-a făcut loc și acest lichior de ouă. Mi-am umezit buzele cu el la una dintre mesele festive organizate de nașa mea și foarte mulți ani după a rămas singurul produs derivat din alcool pe care îl degustam. Probabil pentru că era dulce, aromat și că aducea cu o cremă fină de prăjitură cu vanilie.

Am deprins obiceiul ca înainte cu două săptămâni de Crăciun să îmi transform bucătăria în distilerie. Lichiorul de ouă e foarte ușor de obținut, însă trebuie să stea la macerat cam 2 săptămâni. E bun și după vreo 10 zile, dar bine ar fi să fie lăsat să-și încheie procesul.

Gata cu vorbăria, haideți în bucătărie. Puneți pe masa de lucru toate ingredientele necesare: 6 gălbenușuri– dacă aveți ouă de casă, e perfect, o să ofere o culoare mai intensă băuturii, 500 g zahăr, 1 litru de lapte rece cu 3,5 % grăsime, 500 ml alcool rafinat (87-95 grade) sau votcă, 4 pliculețe de vanilie, 1 sticluță cu esență de rom și un praf de sare.

Într-o cratiță mare, bateți gălbenușurile cu sarea și zahărul, adăugați laptele și amestecați continuu, pe flacără mare, până se umflă, nu până dă în foc. 🙂 Dați cratița la o parte și lăsați să se răcorească conținutul. Adăugați vanilia, romul și alcoolul- după ce s-a răcit puțin fiertura, ca să nu se evapore alcoolul și aromele. Cât e încă călduță, turnați-o într-un recipient de 2 l (eu am folosit un pet de plastic), închideți ermetic și agitați-l ca pe un shaker, zilnic, timp de 14 zile.

După ce s-au scurs cele 2 săptămâni, transferați lichiorul într-o sticlă de servire, dar nu înainte de a așeza deasupre pâlniei o sită deasă ca să se elimine partea zgrunțuroasă.

Lichiorul de ouă se servește ca atare sau poate fi folosit la prepararea cockteil-urilor, a cremelor și a prăjiturilor. Sigur o să vă placă. Noroc și sărbători fericite!

Lichior.jpg

 

P.S.: Sticla mea festiv îmbrăcată s-a golit pe neașteptate, motiv pentru care nu am apucat să imortalizez niciun pahar cu cremoasa licoare. Pentru a vă inspira, am folosit o fotografie care aparține celor de la ABC News – Go.com.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s