Supă cremă de ardei copți

Dacă vrei să dai o altă notă meselor de sărbători, cu supa asta de ardei copți mergi la sigur. Eu, de cum mi-a fost servită, m-am simțit trasă înapoi în India, acolo unde am încercat tot felul de minuni gastronomice.

IMG_2107

Fiecare țară în care am ajuns s-a fixat în memoria mea inclusiv prin intermediul unui miros sau parfum, iar țara condimentelor e asociată cu garam masala, un amestec de plante aromatice care stau la baza preparatului meu indian preferat, Tikka Masala, și pe care l-am pus cu poftă și în supa de ardei copți.

Dacă ți-am trezit curiozitatea, încep prin a-ți spune că pentru 4 porții generoase ai nevoie de: 6 ardei kapia/grași roșii copți8 creveți– opțional, 50 g smântână, 1 lingură parmezan ras mărunt, 3 linguri de ulei de măsline, 1 ceapă, 2 căței usturoi, 1 morcov, 4 fire apio, 1 lingură chimion, 1/2 linguriță garam masala, 1 frunză de dafin, aproximativ 500 ml apă/ supă de pui/ supă de legume, sare, piper, chilly, pătrunjel proaspăt.

Pasul 1: Eu am ales să coc ardei pe grătar, la foc de lemne, în pădure, asigurându-mă că am lăsat locul în urma mea chiar mai curat decât l-am găsit și că am stins focul. Dacă nu aveți posibilitatea să faceți asta, puteți coace ardeii în cuptorul preîncălzit bine, sprijinindu-i pe grătarul fixat mai sus de jumătate. Au nevoie de aproximativ 15 minute pentru a se coace bine; când se înnegresc pe o parte, întoarceți-i pe partea cealaltă. Gata sunt? Așezați-i într-o cratiță și acoperiți cratița cu capac pentru vreo 10 minute ca să se răcească și să se curețe mai ușor. Decojiți ardeii de partea arsă, tăiați codițele, curățați semințele și feliați-i grosier.

Pasul 2: Puneți într-o cratiță uleiul de măsline, încingeți-l, azvârliți acolo ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat și căliți-le 2-3 minute.

Pasul 3: Împreunați morcovul și apio- după ce le-ați curățat și tăiat ca pentru ciorbă, cu ceapa și usturoiul și mai țineți pe foc 3 minute, amestecând des.

DSC04992

Pasul 4: Acum este rândul condimentelor: chimionul, garam masala, frunza de dafin, puțină sare. Amestecați-le bine în oală, după care răsturnați ardeii, amețiți-i acolo cu lingura de lemn.

Pasul 5: Turnați peste legume apa sau supa, după preferințe și timpul disponibil, și lăsați să fiarbă până când se înmoaie bine morcovii, ei fierb cel mai greu. Se poate să le ia și 30 minute să ajungă în punctul ăsta.

Pasul 6: Scoateți frunza de dafin, strecurați legumele și puneți-le în blender. Nu vă grăbiți, împărțiți-le în 4 tranșe ca să se paseze bine. Nu știu cum funcționează alte blendere, dar al meu dă rezultate doar dacă adaug și un polonic din zeama în care au fiert. Vă recomand să încercați așa și după fiecare porție mixată să puneți pasta obținută la loc în cratiță.

Pasul 7:  După ce ați pasat toate legumele, mai lăsați pe foc 2-3 minute, amestecând până când piureul de legume se dizolvă în zeamă; adăugați sare, piper și chilly până când vă va ameți plăcerea gustului.

Pasul 8: Supa se servește caldă, cu crutoane, pâine prăjită sau fără urmă de carbohidrați. O  lingură de smântână tare ar mai merge însă. A, și 2 creveți perpeliți un minut în tigaie împreună cu o lingură de unt și puțin usturoi pisat. Și puțin parmezan. Bine, fie, și 3 frunze verzi și înmiresmate de pătrunjel. Gata-i minunăția! Dar, stați așa, nu mă credeți pe cuvânt, încercați-o și spuneți-mi cum vi pare.

DSC05014

P.S.: Eu am petrecut aproape 4 ore în bucătărie testându-mi răbdarea și încăpățânându-mă să prepar singură condimentul principal- garam masala, tradus mot a mot „mirodenii fierbinți”. Vă recomand să nu-mi urmați exemplul, cu atât mai mult cu cât nu aveți un instrument care să vă ușureze munca și vă aduce în punctul în care sunteți nevoiți să striviți cuișoarele, coriandrul, cardamonul, nucșoara, chimionul, scorțișoara, frunzele de dafin și boabele de piper cu cuțitul, făcălețul sau aparatul de usturoi până dă Dumnezeu să devină o pudră omogenă. Cu toate astea, nimic nu se compară cu parfumul lăsat de condimentele încălzite înainte în tigaie…toată casa se îmbogățise cu o adiere de arome care m-a făcut să tânjesc după încă o plimbare prin bazarurile indiene.

 

Dacă tot v-am propus un meniu cu note exotice, aruncați o privire și peste: ouă umplute cu avocadosalată arăbească de vinete, cartofi sud africani cu scorțișoară cu portocale somon cu avocado, plăcintă irlandeză cu carne în sos de bere neagră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s