Plăcintă irlandeză cu carne de vită în sos de bere neagră

Mi-a plăcut dintotdeauna să adun rețete. Fie că erau decupate din reviste, fie că mi le scriau pe câte-o bucată de hârtie vecinele sau prietenele. Acum, hârtia impregnată cu aromele bucătăriei a fost înlocuită de pagina virtuală. Așa am primit și rețeta pentru plăcinta irlandeză cu carne de vită în sos de bere neagră.

Irlandezii sunt renumiți pentru 2 lucruri: berea Guinness și whiskey-ul Jameson. În frigiderul meu se găsește mereu cel puțin câte o sticlă din fiecare. Nu de alta, dar sunt băuturile preferate ale soțului meu. Prin ce se deosebește berea Guinness de alte beri negre? Prin aroma lăsată de orzul prăjit. Pe lângă asta, o halbă de Guinness are mai puține calorii decât fresh-ul de portocale sau laptele degresat, adică 198. V-am spus asta ca să nu vă faceți griji inutile.

Haideți că avem ceva treabă. Puneți pe blatul de bucătărie toate ingredientele necesare: 1 kg carne de vită fragedă, 6 căței usturoi, 10 cepe echalote, 4 tije de telina apio, 2 linguri sos Worcester, câteva fire de cimbru proaspăt, o lingură cu  piper boabe (eu am folosit un amestec de piper alb, negru, verde și roșu), 500 ml bere Guinness, 100 gr brânză albastră, 2 foi de plăcintă, 1 gălbenuș de ou, 1/ 2 linguriță paprika, sare, făină, ulei.

Echalot, întâlnită în hipermarket-uri și sub numele de ceapă franțuzească, șalotă sau hașma, are o aromă mai fină, iar la gust este dulce și ușor iute. Primul pas: tăiem carnea în cuburi măricele și o așezăm într-o oală peste care punem cepele tăiate pe jumătate, usturoiul despicat în 6, câteva rămurele de cimbru proaspăt, piperul, sosul Worcester, țelina tăiată în clini de 1/2 cm și berea. O acoperim cu capacul și o lăsăm peste noapte la marinat.

Cimbrul, pe lângă faptul că este una dintre cele mai parfumate plante aromatice folosite în bucătărie, are și efect terapeutic, stimulând digestia, vindecând infecțiile gâtului sau chiar bronșita. Mai mult decât atât, este o sursă de fier, vitamina C, dar și un component impotant în aromoterapie.

Al doilea pas, a doua zi: scoatem bucățile de carne, le tăvălim prin făină și le prăjim în tigaia cu ulei până devine  ușor aurie. O reintroducem în oala cu berea și legumele și o punem pentru 2 ore, pe foc minim, să fiarbă, amestecând des ca să nu se prindă. Abia când începe să fiarbă adăugăm sare după gust și paprika. Sarea se adaugă la final ca să nu întărească carnea. Dacă scade prea mult sosul, luați-o de pe foc după o oră și jumătate.

Pregătim o tavă, o îmbrăcăm cu unt, întindem prima foaie de aluat, turnăm tot conținutul oalei, dar avem grijă să scoatem tijele de coriandru, presărăm brânza cu mucegai mărunțită și așezăm peste cea de-a doua foaie de aluat. Eu am rulat împreună capetele celor două foi, dar puteți pur și simplu să apăsați cu furculița marginile ca să le prindeți între ele. Apoi bateți oul și, cu ajutorul unei pensule de bucătărie, gâdilați întreaga suprafață a plăcintei.

O introducem în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ o oră, la foc mic, pe grătarul fixat la mijloc.

Este un produs culinar inedit. M-am temut că va fi prea încărcat cu ceapa, însă s-a topit, formând un sos gros care s-a îmbinat perfect cu brânza albastră. Dacă aveți invitați la masa de Crăciun, îndrăzniți să schimbați ușor meniul tradițional de sărbători. Cu siguranță plăcinta irlandezză cu carne de vită în sos de bere Guinness va fi mai apreciată decât o friptură cu cartofi.

Poftă bună, sărbători fericite și casa plină de oameni dragi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s