E dimineață și zorii zilei m-au prins în fața cuptorului în care se rumenesc figurine de turtă dulce. Mirosul de scorțișoară gâdilă tot blocul, iar un fir subțire scapă pe geam și merge vis-a-vis, la Hanul Drumețului, pentru a schimba atmosfera.
Coc turtă dulce pentru a o folosi pe post de etichete la pungulițele cu cadouri de Crăciun și pentru a le metamorfoza apoi în podoabe de agățat în brad. Dacă vreți să faceți la fel, puteți să vă simplificați munca și să cumpărați de la Ikea aluat de turtă dulce: costă 7,5 lei un pachet de 500 g.
Tot ce aveți de făcut este să încălziți cuptorul la 180 grade, să întindeți bine cu făcălețul o foaie din acest aluat- direct pe masa curată, să decupați formele dorite- tot la Ikea găsiți o varietate mare de figurine, iar cu ajutorul unui pai pentru băuturi să faceți un orificiu prin care să treceți ulterior sfoara de agățat. Le așezați în tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând loc între ele, și le țineți în cuptor, la foc mediu, până se rumenesc, în jur de 10 minute.
Eu am fost prinsă cu multe pregătiri, motiv pentru care m-am grăbit și nu mi-au ieșit grozav. A trebuit să mă împac cu ideea, așa că am scris numele fiecărui fericit posesor al unui cadou cu creione colorate din glazură de zahăr- după ce s-au răcit, și am trecut la următoarea sarcină de pe listă. Creioanele le găsiți în orice hipermarket, sunt de la Dr. Oetker, costa aproximativ 10 lei, iar o cutie conține 4 culori: alb, roșu, verde și galben.
Dacă vreți să pregătiți singuri aluatul pentru turtă dulce, spargeți 2 ouă într-un bol, adăugați 2 gălbenușuri, 8 linguri de miere aurie și 200 g zahăr pudră și amețiți-le bine cu mixerul. Puneți acolo și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu stinsă cu 1 lingură de oțet, 1 lingură de amestec condimente pentru turtă dulce (se găsește în comerț- Kotanyi): scorțișoară, cardamon, nucșoară, anason, cuișoare măcinate și 500 g făină pentru prăjituri. Lăsați de-o parte mixerul și folosiți o lingură de lemn cu coadă lungă. Aruncați o mână pe făină pe suprafața de lucru și frământați aluatul până se omogenizează.
Luați făcălețul sau o sticlă de vin, întindeți o foaie de vreo 0,5 cm grosime și urmați pașii înșirați la începutul articolului. Puteți să le glazurați cu ciocolată topită la bain-marie sau să le decorați cu ajutorul creionelor cu glazură de zahăr. Orice variantă ați alege, sigur vor avea impact. Bucurați-vă de ele!
Crăciun fericit, să vă aducă Moșu’ tot ce vă doriți!
🙂
Cam asta visam să iasă- vezi foto copertă: Palmiye. Poate anul viitor…dacă-mi voi organiza mai bine timpul.
🙂