De fiecare dată când se anunță prietenii în vizită, scot tava de brioșe din dulapul îndesat cu forme și ustensile dedicate pregătirii dulciurilor, scotocesc prin cutiile cu bunătățuri, prin coșul cu fructe și caut cele mai tentante combinații. Cum s-a aprins beculețul, mă activez:
Pentru 12 brioșe, mie mi se întâmplă rar să coc o singură tavă, cern 250g făină, măsor 150g zahăr, preferabil brun, e mai sănătos, scutur peste făină un plic cu praf de copt și un vârf de sare, scot din cofraj 1 ou și mulg cutia cu lapte până ies 200 ml. Mereu fac cel puțin 2 lucruri odată, de-asta mă și consum într-atât că-mi piere pofta până-s gata. 🙂 Apoi: snopesc în bătaie oul laolaltă cu zahărul, cu 1 plic zahăr vanilat și cu untul – 100 g, pe care l-am mai și chinuit pe flacără până s-a topit, după care pun făina în ploaie și torn laptele, ca să se îngroașe fain. În tot timpul ăsta, am găsit eu câteva minute ca să dau ciocolata pe lama cuțitului până am făcut-o bucățele. Acum, în funcție de pofte, nazuri, alergii, pun în bol, peste compoziție: fructe confiate, fistic, nuci și miere, ciocolată albă, neagră sau cu lapte, fulgi de cocos din belșug, cubulețe de banane și fulgi de ciocolată amăruie (obținuți cu răzătoarea), praf de cappucino, cafea solubilă, cereale, Dolce de Leche- am luat 4 borcane din Argentina, dar puteți folosi o cremă de caramel în loc.
Sau faceți așa: așezați cofrajele de hârtie (cele din imaginea de mai sus sunt luate de la Auchan, 9.90 lei/ 100 buc.) sau silicon în tava pentru brioșe, nu necesită ungere, turnați compoziție în fiecare formă, cât s-o umpleți puțin mai mult de jumătate, și presărați în fiecare formă alte ingrediente, pe care le amestecați ușor cu un pai sau cu un băț rămas neatins de la ultima comandă la restaurantul chinezesc.
Am uitat să zic că imediat după ce mă asigur că am toate ingredientele, golesc cuptorul, care-mi folosește pentru a depozita tăvile care nu-și mai găsesc locul în dulapuri, fixez grilajul la mijloc și fac un foc de 180 grade. După ce am lăsat brioșele să se perpelească cam 30 minute, la foc mai mic, înțepându-le din când în când cu scobitoarea ca să văd dacă s-au copt și înăuntru, le las să se odihnească în tavă vreo 10 minute, pe masă, apoi le scot ușor, le așez într-un coșuleț și le pun câte un moț obținut din mascarpone/frișcă proaspătă și cacao, peste care presar bomboane de decor, fulgi de cocos sau ciocolată, zmeură proaspătă…
În rândul prietenilor mei, cea mai mare trecere o au brioșele cu fulgi de cocos și moț de cremă de ciocolată. Iar dacă lângă ele așez tacticos o cupă de înghețată cu aromă de vanilie bourbon și o frunză de mentă proaspătă în vârf, e prăpăd, se mai anunță în vizită și săptămâna viitoare.