Cum să ratezi Valparaiso, Chile

Trei zile din luna de miere s-au consumat în Chile. Am petrecut două seri și o zi în capitală, după care ni s-a făcut dor de ducă. Am luat un bus spre Valparaiso, o destinație foarte periculoasă, după spusele unora, dar pentru că nu ni s-a întâmplat nimic în Rio, unde am auzit același lucru, am zis să ne încercăm norocul și de data asta.

Eh, curajul m-a ținut până am ieșit din autogară și am văzut câte o gașcă „suspectă” pe fiecare parte a drumului. Am înaintat, eram cu un ochi în urma noastră și cu unul înainte- unde era pustiu, și am zis că nu-i de bine. Chiar dacă teama mea i-a oferit mai mult curaj soțului meu, că așa se întâmplă, l-am convins să facem cale-ntoarsă…ba mai mult, să cumpărăm o excursie de o zi de la o agenție. Eh, pe asta n-am mai făcut-o până acum, și am avut ocazii! :)) Discuții și strâmbat din nas, că e o porcărie și că nu dăm bani ca să stăm după alții și ca să ne plimbe unul pe unde are el chef. Eu, convingătoare: „Iubitul meu, dar ne duce în toate locurile pe care vrem să le vedem și n-am putea în 4 ore, avem și transport, și ghid, așa nu mai trebuie să ne ferim, că știe el unde să ne ducă…” Nici eu nu prea credeam ce ziceam, dar aveam nevoie să mă simt în siguranță.

M-am ocupat personal de achiziția excursiei, ca nu cumva să se răzgândească, iar în 10 minute eram deja aliniați lângă mașină. Prima oprire- Sebastiana, casa poetului Pablo Neruda. Ghidul, cu o lipsă de entuziasm molipsitoare, nu ne-a adus argumente pentru care ar merita să vizităm locuința scriitorului despre care nu știam mare lucru, așa că am preferat să așteptăm lângă microbus, mâncând o înghețată și făcând 3 fotografii mediocre. După 20 minute, ne-a urcat în mașină ca să ne zică că avem pauză de masă, o oră. Dar nouă nu ne era foame și nici nu ne spusese careva că turul începe cu o pauză. Ok.  Am lăsat de la mine. Rodrigo, ghidul, s-a uitat stânga-dreapta la cele 2 restaurante din zonă și, cu un joc actoricesc credibil, a ales. Nu știu cum era celălalt local, dar mai scump ca ăsta sigur nu există. Dacă mâncarea tot a fost insipidă, ca să nu zic prostă de-a dreptul- pentru că as jigni fructele de mare, măcar am avut vedere la Pacific. La fiecare înghițitură întorceam privirea spre ocean, aluneca mai ușor mâncarea. Mă rog, a trecut și pauza. Am zis că mă abțin, dar n-am putut, clocotea sângele în mine: „Puteți să-mi spuneți, vă rog, care e programul?” A bălmăjit el ceva, dar nu l-am lăsat să mă încurce și i-am spus direct ce vreau să văd și că tipa de la agenție m-a asigurat că sunt incluse în tur. „-Am vrea să vedem graffiti-urile. -Păi, suntem aici, în Bella Vista. Pe dealul următor sunt, acolo mergem, dar străduțele sunt foarte înguste și nu pot să opresc, dar facem cumva.”  Eh, și a făcut cumva, cumva de n-am reușit nici să le disting, pentru că l-a trosnit umorul și a întrebat: „Vreți un tur cu emoție sau fără?”  Iar cei 8 speriați din microbus au strigat la unison: ” Con emotion! Con emotion!” A luat-o la vale cu viteză maximă, iar eu nu știam ce să fac mai întâi: să-l împac pe soțul meu, dezamăgit nevoie mare, sau să plâng în pumni de ciudă. La următoarea oprire (în dreptul unui talcioc cu haine de blană și lână, decolorate de soarele puternic de aproximativ 40 grade), m-am dus iar la el: „-Nu vă supărați, vrem să vedem zona cu graffiti-uri, de-asta am luat turul.” A simțit că nu-i de joacă și ne-a trimis pe o străduță. Întreb: „E sigură zona? -Da, dar să țineți aparatul foto în rucsac…”  Rrrrr! Îmi venea să râd, să urlu, nici nu mai știu. Ne-am dus, ce putea să se întâmple? Cristi a făcut pe bodyguard-ul, iar eu am pozat strâmb și din mers, ca să nu zic fugă, maxim 3 pereți. Ne simțeam priviți intens de localnici și am zis că, totuși, se văd mai bine din microbus.

Am continuat excursia cu domnul diriginte (aka ghidul) la ascensor- locul pe care abia îl aștepta Cristi. Mda, aș strica cuvintele degeaba încerc să spun cum a fost… A urmat câte o oprire fulgerătoare la Ceasul din flori și statuile gemene cu cele din Insula Paștelui, ne-a arătat, din mers, un castel și Casinoul din Vina del Mar, după care ne-a făcut capul mare cu șapte anunțuri că urmează să oprim la plajă, să avem grijă că e puternic soarele și alte bla-bla-uri, pentru ca la final să lanseze bomba: avem la dispoziție 9 minute!!! Așa învinsă cum eram, am încercat să mă bucur de puținul oferit, făcând schimb de rol cu soțul meu, care încerca să mă împace. Însă, când ne-a adus înapoi de unde ne-a luat, nu m-am putut abține și i-am spus tot ce am crezut eu despre turul lui. Asta într-o engleză ca la carte. Am constatat că în momentele de furie și maximă nemulțumire sunt fluentă în engleză.:))

Acum, dau căutare pe Google după imagini cu Valparaiso și-mi place ce văd, pare un oraș artistic, viu, colorat și nicio urmă de turist torturat.

Cu ce am rămas? Cu gândul că nu o să mai fac imprudența de a lua excursii de la agenții= de a nu-l asculta pe soțul meu :), cu imaginea dealului din Santiago pe care urcau cele mai frumoase cruci, cu gustul vinului chilian și a brânzeturilor pe care le produc și le exportă, cu nedumerirea că nu pot să aflu ce conține băutura răcoritoare care aduce cu compotul și cu bucuria Rachelei, fetița de 8 ani, că a văzut o româncă.

 

P.S.: Nu mă pot abține, trebuie să vă mai zic și asta: mi-am făcut dreptate singură! M-am întors la agenția de turism pentru a face o plângere și mi-a fost returnată jumătate din suma plătită. Asta nu mi-a redat timpul alocat Valparaiso-ului, dar am simțit că au contat părerea și nemulțumire mea.

Dacă ajungeți în Chile…nici nu știu ce să vă zic! Aveți grijă, cu norocul nu e de glumit!

🙂

 

 

Foto copertă: plus.google.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s