Ciorbă de salată ca la mama acasă

Ciorba, borșul, zeama sau supa sunt nelipsite de pe masa românilor, fiind preparate de bază în bucătăria tradițională. Pe masa mea și-au făcut loc de-a lungul timpului tot felul de ciorbe, dar în topul preferințelor a rămas ciorba de salată cu afumătură și omletă. Este ideală pe timp de vară, servită, după preferință, rece sau caldă și, neapărat, împreună cu un colț crocant de pâine cu cartofi- rupt cu mâna.

Să trecem la treabă: călim în 5 linguri de ulei 200 g coaste afumate, tăiate una câte una, la grămadă cu o ceapă albă tocată mărunt. Când ceapa devine aurie, îndesăm în oală frunzele a 2-3 salate verzi, depinde cât sunt de mari, spălate și scurse bine.

Când frunzele au scăzut și s-au făcut una cu fundul oalei, turnam apă până aproape de buza cratiței, adăugăm sare după gust și o lăsăm să se încălzească bine pe foc. Măsurăm 1 lingură de făină și îi facem loc într-un bol de supă. Venim peste ea cu 5-6 linguri din ciorba care stă să fiarbă, o incorporăm bine, nu lăsăm cocoloașe, apoi o răsturnăm în oală, amestecând bine.

Separăm 3 ouă, gălbenușururile într-un bol, iar albușurile și 1 ou întreg, al 4-lea, în alt bol. Batem bine albușurile și oul întreg, punem un praf de sare și le facem omletă. Adăugăm omleta în ciorbă.

Tocăm 2 căței de usturoi și le dăm și lor drumul în oală. Nu așezăm capacul la loc până nu punem un vârf de cuțit cu piper și cam 3 linguri de oțet. După ce a fiert bine ciorba, o luăm de pe foc. Peste gălbenușuri azvârlim 150 g smântână, amestecăm bine și le facem cunoștință cu ciorba. Repet: după ce am luat-o de pe foc, bine? Spălăm și tocăm 2 legături de mărar proaspăt și-l înghesuim și pe el în cratița aburindă, sub aripa protectoare a capacului. Mai lăsăm câteva minute ciorba de-o parte, ca să se împrietenească cu aroma mărarului, după care o scoatem în farfurii adânci și o servim pe nerăsuflate.

_DSC0335

Minunea asta de ciorbă, a cărei rețetă am învățat-o de la mama, a umplut 4 boluri generoase, iar la cel mai simplu calcul reiese că o porție costă cam la 5 lei, cu tot cu pâine și ardei iute.

Iar acum, să aveți poftă!

4 gânduri despre “Ciorbă de salată ca la mama acasă

Lasă un comentariu