Prăjitură de post cu cafea, pepene galben și ghimbir

Sunt înnebunită să descopăr noi arome, mixuri de savori, texturi, iar checul acesta cu cafea, nuci, fructe confiate- pepene galben, ghimbir, stafide, este o minunăție. Ca să nu mai zic că-l puteți include liniștiți în meniul de post. Deci n-aveți nicio scuză să nu-l încercați! Se pregătește rapid și nu e nici foarte costisitor. 🙂

Dar, să lăsăm pălăvrăgeala și să ne apucăm de treabă. Avem nevoie de: 250 g făină pentru prăjituri, 250 ml cafea bună preparată la ibric, 250 g zahăr, 20 g miere, aproximativ 3 linguri, 1 plic praf de copt, 1 lingură esență cafea, 30 g ghimbir confiat, 50 g pepene galben confiat, 30 g stafide, 50 g nuci și nuci pecan, un praf sare. Bineînțeles, puteți înlocui fructele cu cele care vă încântă mai mult. Opțional, pentru decor: zahăr pudră sau o tabletă de 100 g de ciocolată albă sau ciocolată cu lapte.

Pasul 1: Întâi și-ntâi, asigurați-vă că aveți toate ingredientele. E ok? Perfect. Acum încingeți cuptorul la 180 grade, fixând grilajul cât mai sus și apucați-vă de preparat cafeaua. După ce s-a umflat la fiert și a început să înmiresmeze bucătăria, strecurați-o și lăsați-o să curgă într-un bol de mixer. Puneți peste jumătate din cantitatea de zahăr, mierea și esența de cafea, amestecând până când se dizolvă.

Pasul 2: Aruncați în bol nucile (după ce le-ați curățat, le-ați tăiat în bucăți cam de 1 cm și le-ați perpelit în tigaie 30 secunde, fără ulei, scuturându-le fără pauză), pepenele galben confiat tăiat cubulețe mici, ghimbirul și stafidele.

Pasul 3: Dați prin sită făina, praful de sare și praful de copt deasupra bolului, treptat, amestecând continuu cu o lingură de lemn.

Pasul 4: Ungeți o tavă de chec cu ulei pe toți pereții- până la buză, tapetați cu făină, apoi răsturnați compoziția din bol.

Pasul 5: Vârâți tava în cuptor, lăsați la 180 grade pentru 5 minute, după care micșorați flacăra și dați timp prăjiturii să se coacă, s-ar putea să-i ia vreo 50 minute. Ținând cont de faptul că nu sunt 2 cuptoare care să se comporte identic, încercați checul cu o scobitoare după vreo 30 minute și vedeți cât timp mai are nevoie să stea. Dacă cumva scobitoare iese perfect curată, e semn că desertul poate fi scos și lăsat la răcit, dacă nu, mai răbdăm puțin și ne apucăm de spălat vasele pentru ca timpul să treacă mai ușor.

chec cu cafea

Pasul 6: Cred că acest chec are un aspect festiv și poate ocupa cu demnitate un loc inclusiv pe masa de Crăciun. Dacă vă surâde ideea, așteptați să se răcească și ningeți-l cu zahăr pudră sau acoperiți-l cu o tabletă de ciocolată topită la bain-marie.

Amestecul dulceag dat de împreunarea mierii cu stafidele și pepenele galben e echilibrat de aroma iute- înțepătoare a ghimbirului și evidențiat de delicatețea cu care cafeaua își eliberează savoarea. Nucile crocante pocnesc în gură și definesc perfect gustul acestei prăjituri.

Pfuu, gata, m-a luat iar pofta, fug înapoi în bucătărie! A, nu uitați: Viața e scurtă, mâncați mai întâi desertul! 🙂

 

P.S.: Dacă vreți să vă îmbogățiți meniul de post, vă recomand să încercați și: borșul bucovinean de sfeclă roșie, borșul de plurotus, prazul cu măsline, rețeta sud-africană de cartofi dulci în sos de portocale și scorțișoară, salata arăbească de vineteplăcinta cu dovleac, paste cu avocado și muguri de pin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s