Socată de Piatra Neamț

În luna mai, județul Neamț e inundat de mirosul socului și al salcâmului, aceste bogații naturale pe care bunicile noastre le metamorfozau în bunătăți culinare: socată, dulceață, clătite, gogoși, siropuri… 20 ani, cât am locuit în Brașov, n-am fost tentată să culeg soc, de fapt, nici în cei 12 ani petrecuți în București, însă, în ultimii 2 ani din cei 3 trăiți în Piatra Neamț, am exersat săritura în lungime pentru a smulge buchețelele parfumate de soc pe care le-am pus ulterior la fermentat.

_DSC0755

Obișnuiesc ca în timpul plimbării cu bicicleta pe malul Lacului Bâtca Doamnei să-mi fac proviziile. Pregătirea socatei începe cu așezarea în coșul bicicletei a 10-12 flori de soc.

Când ajung acasă, urmez câțiva pași simplii:

Pasul 1: Trec buchețelele de soc printr-un jet rece de apă ca să îndepărtez musculițele și praful, clătesc borcanul de 10 l, azvârl socul înăuntru, torn peste 1 kg miere/ zahăr brun, 4 lămăi a căror coajă am spălat-o bine, tăiate pe jumătate și stoarse între palme, 10 boabe de orez/ o linguriță de drojdie– opțional, accelerează procesul de fermentație și 8 l apă.

Pasul 2: Cu o lingură de lemn cu coadă lungă amestec bine, apoi înfiletez puțin capacul borcanului, nu-l strâng bine, lăsându-i loc să respire. Îl așez în mijlocul bucătăriei, la loc ferit de razele soarelui, ca să nu uit să amestec licoarea magică măcar o dată, dacă nu de 2 ori pe zi.

Pasul 3: În a 5-a zi, întind pe masă 4 pet-uri a câte 2 l, cumpărate din piață cu 1,5 lei/ bucata, le clătesc, așez bine o pâlnie în interior, deasupra pâlniei pun o strecurătoare, iar cu ajutorul unui polonic scot socata din borcan și o transfer în pet-uri. Recunosc, am dat banii și pe un furtun, dar nu m-am descurcat cu el, polonicul rămâne sfânt pentru mine.

Pasul 4: Pun cele 4 pet-uri în frigider, dar nu înainte de a umple un pahar cu socată, cuburi de gheață, frunze proaspete de mentă și 2 felii de lămâie. Hmmm, un deliciu răcoritor pentru zilele calde!

Atenție, ca să nu vă treziți că bubuie vreun pet și vă împroașcă tot frigiderul cu socată, desfiletați ușor capacul! V-o spune un om pățit.

Vară răcoritoare vă doresc și plimbări cât mai lungi în natură!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s