De câte ori ne adunăm în cabina de la Teatrul Tineretului, eu și colegele mele actrițe, ajungem inevitabil să vorbim despre mâncare. Zilele trecute, Cristina Mihăilescu, cu care joc în 4 spectacole, mi-a vorbit despre o rețetă care nu mai ajunsese la urechile mele până atunci: gogoși cu flori de salcâm. Când a pronunțat numele desertului, cabina s-a umplut subit de parfumul florilor de mai. Îmi amintesc că în anii copilăriei ciuguleam ciorchinii încărcați cu flori de salcâm cu mare poftă, rupându-i cu grijă din copac.
Florile de salcâm sunt folosite atât în farmacia naturistă (au efect sedativ, de calmare a tusei, precum și a durerilor abdominale), cât și în bucătărie: sub formă de sirop, dulceață, clătite sau gogoși. Fiind extrem de aromate și parfumate, li s-a găsit întrebuințarea și în industria parfumurilor, cum altfel?
Dar, să revenim. Aseară l-am rugat cel mai înalt dintre colegi să ciupească salcâmul proaspăt înflorit care ne-a ieșit în cale. Mi se făcuse poftă de gogoși. Am ținut crenguțele în vază până dimineață, când m-am pus nerăbdătoare pe treabă.
Și-am început, bineînțeles cu:
Pasul 1: Am rupt 20 ciorchini de flori de salcâm de pe tulpină, cu grijă, păstrându-le codițele, și i-am așezat într-o sită pe care-am trecut-o sub un jet de apă rece. I-am lăsat la scurs, timp în care am trecut la următoarea etapă.
Pasul 2, compoziția: Am amestecat cu telul, într-un vas adânc: 400 ml lapte rece, 12 linguri făină, 2 linguri zahăr, 1/2 plic praf de copt, 1 plic zahăr vanilat și un praf de sare.
Pasul 3: Am încins într-o cratiță 300 ml ulei, am scufundat un ciorchine în compoziție, l-am așezat apoi pe o linguriță- ca să-l pot transfera în tigaia cu uleiul încins, iar când a aterizat în ulei, am mai turnat repede o linguriță de compoziție peste ca să se formeze o gogoașă pufoasă. Am repetat procedeul de 5 ori, cât să nu stea îngrămădite gogoșile în tigaie, și le-am lăsat la fript pe foc mic, întorcându-le pe ambele părți până s-au aurit bine.
Dacă vreți să iasă mai mari gogoșile, puneți împreună 2 ciorchini odată, păstrându-le codițele în afara aluatului.
Arată ca niște șnițele, dar au un gust asemănător cu cel al frigănelelor și sunt foarte pufoase. Se prepară ușor, repede și nu sunt deloc costisitoare. Datorită aspectului, cu codița rămasă afară, le mai puteți întâlni și sub numele de șoricei.
Pasul 4: Dacă aveți în bucătărie un clește sită, folosiți-vă de el, e de mare ajutor. Scoateți gogoșile pe o farfurie, pe care ați așezat în prealabil 2 șervețele de hârtie- ca să absoarbă excesul de ulei, așteptați să se răcorească puțin și acoperiți-le cu zahăr pudră. Pentru un plus de aromă, presărați și o linguriță de scorțișoară măcinată.
Sunt un deliciu ce poate fi servit atât cald, cât și rece. O să vă lingeți pe degete! Iar dacă vă tentează, puneți alături de cel mai bun desert al lunii mai și o carafă cu socată în care plutește o crenguță proaspătă de mentă, merge de minune!
Pofta vine subit, plimbându-te prin parc sau alei, în luna în care au înnebunit salcâmiii.
Multumim Sabinaa!!Au iesit delicioase!!
ApreciazăApreciază
Mă bucur mult. Cu drag. 🙂
ApreciazăApreciază