Dacă vă întrebați de ce se regăsesc în opțiunile mele atâtea rețete care au la bază somonul, răspunsul e simplu: e una dintre puținele specii de pești pe care-o mănânc cu mare plăcere. În plus, se potrivește de minune în tot felul de combinații: de exemplu, în ruloul cu spanac, parmezan și mascarpone, cu care mi-am încântat familia chiar și la masa de Crăciun.
Haideți să trecem la treabă. O să încep prin a vă spune de ce aveți nevoie pentru a pregăti ruloul.
Pentru aluat: 250 g făină, 100 ml lapte rece (sau apă), 1 ou, un praf de sare, 80 g unt cu 65% grăsime sau un pachet cu aluat de foietaj.
Pentru compoziție: 2 linguri de ulei, 1 ceapă, 2 căței usturoi, 200g babyspanac proaspăt, 50 g parmezan, 250 g mascarpone, 400 g somon crud, sare, piper și chili după gust.
Pentru decor: 1 ou, zatar, roșii cherry.
Și acum cei 5 pași simpli:
Pasul 1: Vă sperie gândul că trebuie să faceți aluatul? Nu-i bai, cumpărați unul gata făcut și lăsați-l să se dezghețe natural. Însă, dacă acceptați provocarea și preferați unul proaspăt, făcut în casă, frământați manual (sau puneți în bolul robotului de bucătărie): 200 g făină, 100 ml lapte rece (sau apă), 1 ou, un praf de sare, 100 g unt cu 65% grăsime, la temperatura camerei. După ce s-a format o bilă de aluat, acoperiți bolul cu folie de plastic și puneți-l în frigider cât timp pregătiți compoziția. Dar nu înainte de a porni cuptorul la 180 grade.
Pasul 2: Încingeți câteva linguri de ulei într-o tigaie, striviți acolo 2 căței de usturoi, după care am adăugați 200g babyspanac proaspăt, spălat și tamponat cu prosoape de bucătărie din hârtie. Soțul meu e alergic la ceapă, așa că am evitat-o. Însă recomand să tocați mărunt o ceapă mică și să o trântiți în tigaie. Învârtiți cu lingura de lemn până când scad frunzele de spanac și apoi puneți-le la scurs într-o sită, presând cu o lingură ca să eliminați cât mai mult din apă.
Pasul 3: Amestecați într-un bol 50 g parmezan, 250 g mascarpone, 400 g somon crud curățat bine și tăiat cubulețe mici, sare și piper după gust, aproape o jumătate de linguriță cu fulgi de chili, dacă vă place mâncarea iute, și spanacul. Nu vă opriți din amestecat decât în momentul în care obțineți o cremă omogenă.
Atât mascarpone, cât și parmezanul sunt două tipuri de brânză originare din Italia, obținute din lapte de vacă. Cu o consistență cremoasă, brânza mascarpone conține până la 75% grăsime, practic, este o smântână bine închegată. Prima oară am auzit de acest produs lactat când am întrebat din ce este obținută savuroasa cremă care leagă pișcoturile din Tiramisu, iar de atunci îl folosesc în prepararea diferitelor creme.
Dar, să revenim la ruloul nostru înainte să mă mai apuce vreo poftă.
Pasul 4: Scoateți din frigider bila de aluat și întindeți o foaie cu făcălălețul/ o sticlă de bere curată. Puneți în centru crema, rulați strâns foaia, având grijă să nu ajungă până-n capete crema și sigilați marginile presându-le cu furculița. Ungeți cu ulei o tavă încăpătoare, tapetați-o cu făină și așezați cu grijă ruloul.
Pasul 5: Bateți bine un ou, iar cu ajutorul unei pensule gâdilați ruloul pe toată suprafața. Acum lăsați-l să se maturizeze în cuptor 30 minute, la 150 grade.
După ce-l scoateți din cuptor, nu năpustiți imediat pe el, mai lăsați-l câteva minute ca să se adapteze noii temperaturi. Tăiați-l în felii generoase, spălați câteva roșii cherry și așezați-vă liniștiți la masă. Mmm, ce gustos e… Mă opresc, nu-i politicos să vorbești la masă. 🙂
Să aveți poftă!
P.S.: Făcându-l de multe ori, am încercat să-i dau diferite forme, nu de alta, dar mă tem de plictiseală. Dacă vă tentează, faceți voi aluatul, întindeți bine foaia și tăiați-o în 4 fâșii egale pe care le puteți umple după bunul plac- cu mai multă sau mai puțină compoziție. În varianta de mai jos, am presărat și un condiment arăbesc minune: Zatar- un amestec de cimbru, semințe de susan, sumac și sare.