Quiche cu creveți și ricotta

De 4 ani de zile, în seara care-l aduce pe Moș Nicolae la copiii de toate vârstele, eu și soțul meu, Cristi, împodobim bradul, aranjăm căsuța de sărbătoare, pregătim câteva dintre rețetele preferate și îi poftim la noi pe cei mai dragi dintre prieteni.

Pentru prima oară în cei 4 ani, Moș Nicolae m-a prins la Piatra Neamț, drept urmare, invitații noștri au fost prietenii de la Teatrul Tineretului cu care lucrez la spectacolul „Mamă, mi-am pierdut mâna”, ce va avea premiera la sfârșitul lui ianuarie 2018.

Îmi place să am casa plină cu oameni dragi. Iar dacă atmosfera e de sărbătoare, cu atât mai mult. Zilele în care am invitați arată ca un film dat pe repede înainte: sunt mai ceva ca o furnicuță, încerc să pun la punct și cele mai mici detalii, fac figurine de zăpadă pe geamuri, 3 quiche-uri, o prăjitură, ordine, curățenie, alerg până la magazin pentru că am uitat să-i zic soțului abia întors de la supermarket să ia unt, aprind lumânări, pun muzică… Bineînțeles, timpul pare că mă ia peste picior, preparatele nu-mi ies niciodată la fel de bine cum le fac de obicei, mă bosumflu, însă îmi revin subit când prietenii, sper că nu doar din complezență, par încântați de atmosferă și de ceea ce găsesc pe masă.

DSC02209

Aseară și-au găsit loc pe platouri: o păjitură cu caramel și pere în compot, un quiche ușor picant cu 5 feluri de brânză, un quiche cu 4 tipuri de brânză (îl avem ca invitat și pe Andrei, care e la grădiniță, și mă îndoiesc că mănâncă picant sau că-i place brânza albastră) și un quiche pe care l-am făcut pentru prima dată- cu creveți și ricotta.

Acest quiche e vedeta articolului, așa că haideți să trecem la treabă. Blatul l-am făcut după rețeta folosită la toate celelalte 4 quiche-uri (găsiți rețetele în categoria „Cratiță”):  am azvârlit în bolul robotului de bucătărie (îl puteți frământa și cu mâna): 250 g făină, 100 ml lapte rece (sau apă), 80 g unt cu 65% grăsime, la temperatura camerei, tăiat cubulețe, 1 ou și un praf de sare. După ce s-a format o bilă de aluat, am acoperit bolul cu folie de plastic și l-am pus în frigider cât timp am pregătit umplutura. Dacă vreți să alegeți calea mai ușoară, cumpărați un blat de plăcintă congelat, dar aveți grijă cum îl păstrați, nu se recongelează!

Într-o tigaie am topit 1 lingură mare de unt, am strivit 2 căței de usturoi, am adăugat 300 g creveți mici (decorticați, spălați și zvântați într-un prosop de hârtie), am presărat o linguriță rasă de oregano, sare și piper alb după gust și am mai adăugat o linguriță de condimente pentru fructe de mare. I-am întors de pe o parte pe alta, iar după nici 3 minute am luat tigaia de pe foc.

Într-un bol adânc, am răsturnat 400 g ricotta, 1 legătură de mărar spălată și tocată și creveți cu tot cu untul topit și usturoiul. Le-am amestecat bine, am întins într-o tavă de tartă unsă și tapetată cu mălai- ca să fie ușor crocantă, foaia de aluat, apoi am întins compoziția. Deasupra am pus un strat format din 200 g smântână și 1 ou, după care am împrăștiat boabe de piper roșu, verde și alb. Cuptorul încălzit din timp a găzduit quiche-ul cam 35 minute, pe grătarul fixat la mijloc și la foc mediu.

N-a ieșit deloc rău, e cremos și cu aromă delicată. Sper să-l încercați și să-mi spuneți sincer cum vi s-a părut.

DSC02222

Să aveți poftă și prieteni buni alături!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s