Găluște cu prune zemoase

Toamna se numără deserturile. Așa că mi-am mai satisfăcut o poftă. M-am plimbat cu bicicleta pe malul lacului Bâtca Doamnei, Piatra Neamț, am cules câteva prune și am mers repede cu ele acasă.

IMG_9117

Găluștele cu prune sau gomboții, cum le spun moldovenii, sunt desprinse tot din cartea de bucate a vecinilor unguri. Un desert sățios cu aromă de toamnă: prune acrișoare umplute cu zahăr brun și scorțișoară, cuibărite apoi în aluat moale îmbrăcat în pesmet crocant. Dacă vă place să vă jucați cu texturile și gusturile, puneți în moțul găluștei și o linguriță de smântână fină. O bunătate! Dar, ca să ajungeți să spuneți asta, trebuie să munciți puțin. Haideți în bucătărie, vă spun acum rețeta pe care am învățat-o de la mama!

După cum probabil știți, există cel puțin două variante de a face găluștele: din făină sau din cartofi. Eu am ales-o pe prima. Să-i dăm drumul: puneți pe foc, într-o cratiță, 600 ml apă100 g unt și 1/4 linguriță sare. După ce s-a topit untul și a fiert apa, stingeți focul, adăugați 500g făină deodată și amestecați până se întărește. Scoateți din cofraj 4 ouă proaspete și adăugați-le, pe rând, până se incorporează în aluat.

Spălați 18-20 prune micuțe (dacă sunt mari, folosiți doar vreo 10 tăiate pe jumătate), scoateți sâmburii și umpleți-le pe fiecare cu câte o linguriță de zahăr brun amestecat cu pulbere de scorțișoară. Umeziți-vă palmele, luați o prună, o lingură mare de aluat și formați o gălușcă în jurul fructului. Repetați procesul pentru fiecare prună în parte.

Umpleți pe 3/4 o altă oală cu apă și puneți-o la fiert. În timpul ăsta, căliți într-o tigaie 300 g pesmet cu 100 g zahăr și 1 lingură unt. Când apa a început să fiarbă, scufundați 4-5 găluște, să nu se înghesuie una-n alta, și lăsați-le pe foc 10-12 minute. În momentul în care sunt fierte, se ridică singure la suprafață. Ăsta e felul lor de a vă spune că sunt pregătite să le scoateți cu o spumieră și să le tăvăliți așa fierbinți prin amestecul de pesmet și zahăr. Dacă apucă să se răcească, pesmetul nu se va mai lipi de ele, așa că fiți cu băgare de seamă.

Scoateți-le pe un platou, așezați-le cu grijă, presărați deasupra pesmentul rămas și o linguriță de zahăr pudră vanilat dat prin sită, luați farfurii, tacâmuri și șervețele și așezați-vă la masă ca să vă bucurați de ele.

Găluștele sau gomboții pot fi făcute și cu caise, prune uscate sau chiar dulceață, în fucție de sezon și preferințe. Așa că salvați rețeta și reveniți la ea ori de câte ori se activează pofta.

Prune - 14

 

 

Un gând despre “Găluște cu prune zemoase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s