Clătite americane cu tot ce vrei

Fiecare dintre noi a poftit măcar o dată la clătitele alea mici și pufoase pe care le comandau personajele din filmele americane care intrau într-un restaurant de la marginea drumului, înainte să-și ia o cameră într-un motel.

Diferența dintre clătitele clasice și cele americane o face agentul de creștere, fie el praf de copt sau amidon, care le ajută să iasă înfoiate. Rețeta este simplă și rapidă. Să-i dăm drumul:

Topim într-un ibric 40 g unt, iar după ce s-a răcorit puțin și a ajuns la temperatura camerei, îl turnăm într-un bol. Vărsăm peste 150 ml lapte și spargem un ou. Batem ușor cu telul. Într-o sită, punem: 120 g făină, 1 plic praf de copt, sare cât prindem între 3 degete. Le cernem deasupra bolului și amestecăm relaxat până nu mai diferențiem un ingredient de celălalt. Compoziția o să aibă o consistență mult mai densă decât cea pentru clătitele cu care suntem obișnuiți.

Scoatem din dulap o farfurioară, punem în ea 2 linguri de ulei, iar cu ajutorul unei pensule de bucătărie ungem o tigaie rotundă, eu am achiziționat una special pentru această rețetă, doar 6 lei am dat pe ea și face minuni.

Întâmplarea a făcut să am printre zecile de accesorii și ustensile și un polonic pentru sosuri, e unitatea perfectă pentru această tigaie în miniatură. Am uns din 2 mișcări suprafața tigăii, am turnat înăuntru un polonic din compoziție, am învârtit-o ușor ca să se întindă bine compoziția, iar cu sprijinul unei furculițe am întors-o pe ambele părți pentru a se rumeni bine clătita.
Trebuie să recunosc că de fiecare dată când fac clătite, prima ajunge pe gresie, tavan sau, cum s-a întâmplat de data asta, direct pe aragaj. Figurile pe care le făceam cu tigaia de dimensiuni normale nu merg și cu asta mică, așa că m-am ajutat de-o furculiță.

_DSC0545

Mi-ar fi ieșit 11 clătite americane dacă nu se sacrifica prima pentru urmașele ei. Am ales să le pregătesc ca desert, nu ca aperitiv sărat, de această dată, dar vă fac mai jos sugestii pentru ambele variante.

Clătite americane dulci: cu cremă de ciocolată și biscuiți zdrobiți/ rondele de banane/ jumătăți de căpșuni/ piersici în compot și umbre de scorțișoară/ stafide și stropi de rom/ fructe confiate/ fulgi de cocos, dulce de leche (cremă caramel), dulceață ( de afine, cireșe amare sau nuci verzi, topul preferințelor mele), zahăr și picături de lămâie (prima oară am încercat în Copenhaga), budincă de vanilie și coajă rasă de lămâie, frișcă+ zahăr vanilat+ frunze de mentă.

Clătite americane sărate: bacon și cașcaval, telemea și fulgi de chilly, brânză de vaci cu ceapă și mărar, somon și o feliuță de lămâie…

Clătite americane clasice: cu unt și sirop de arțar.

Clătita mea americană preferată: cremă de ciocolată, pulbere de cafea solubilă, jumătăți de căpșuni și o cupă de înghețată cu aromă de vanilie.

_DSC0550

Preț: o nimica toată, nici n-am ce să calculez. Bine, la asta se adaugă ingredientele cu care le umpleți, iar astea pot face diferența la calcul.

Gata, vă las să mâncați…cu moderație, poftă bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s