Copil fiind, anul avea trei repere pentru mine: Crăciunul, ziua mea de naștere și Paștele. Adică tot atâtea ocazii de a primi atenție și cadouri.
Iepurașul de Paște, la fel ca Moșu’, părea că n-avea altceva mai bun de făcut decât să stea la pândă cât era anul de lung pentru a verifica dacă sunt sau nu cuminte și, în funcție de asta, îmi aducea dulciuri și haine noi. Istoria spune că am fost foarte cuminte, nu m-a sărit niciodată la socoteala cadourilor.
Pe când aveam doar câțiva ani și ziua mea se suprapunea cu cea mai importantă sărbătoare creștină, Paștele, am aflat că noaptea Învierii nu are loc în fiecare an pe aceeași dată, cum se întâmplă cu aniversarea mea sau Crăciunul, ci în prima duminică cu lună plină după echinocțiul de primăvară. Și am mai aflat de la mamaie că sărbătorile pascale durează 40 zile, adică până la Înălțărea Domnului, care pică mereu într-o zi de joi; a, și că ortodocșii și catolicii au fiecare Paștele lor, care, uneori, este totuși simultan.
Tot mamaie s-a asigurat mereu că o să avem cozonac făcut în casă, ca să întregească belșugul bucatelor tradiționale pregătite de mama: un coșuleț dichisit cu iarbă proaspătă și ouă colorate, pască, drob, borș și friptură de miel, plus o grămadă de salate. Nu aveam voie să ne înfruptăm din ele până nu luam, pe stomacul gol, paști, adică cubulețe de pâine sfințită care se împărțeau la biserică în noaptea de Înviere, când aduceam acasă Lumina Sfântă.
Dar, să ne întoarcem la Iepurașul nostru, simbol al fertilității. Probabil de-asta și este asociat cu primăvara și renașterea naturii. Chiar, știați că el vine cu o caleașcă trasă de o duzină de rândunele? Dar legenda germană, „Osterhase”, despre apariția lui, o știți?
Se spune că Eastre, zeița primăverii și a fecundității, salvase de la îngheț o pasăre de o frumusețe nemaiîntâlnită, cu aripile-n culorile curcubeului și cu glas mieros, transformând-o în iepure. Ciudățenia era că acestui iepure îi rămăsese îndeletnicirea de a face ouă…colorate ca aripile de odinioară; în semn de mulțumire, i-a dăruit zeiței un coșuleț plin cu ouă.
Pentru că-mi plac poveștile și cadourile, am făcut 2 torturi: unul pentru noua mea familie, cea de la București și unul pentru familia de la Brașov. Voi folosi mașina pe post de caleașcă ca să ajung în ambele locuri și să mă bucur de marea sărbătoare cu fiecare în parte.
Dacă sunteți curioși cum au rezultat cele două torturi „trio de ciocolată”, vă divulg mai jos rețeta:
Pentru blat am avut nevoie de: 60 g făină pentru prăjituri, 50 g zahăr, 20 g cacao, 50 g unt, 120 g iaurt simplu, nu degresat sau lapte bătut, 1 ou, 1 pliculeț praf de copt, 1 praf sare.
Cât timp se răcește blatul, ne ocupăm de cremă: 1- mousse de ciocolată amăruie: 300 g ciocolată cu 75% cacao, 50 ml lapte, 200 ml smântână pentru frișcă, alegeți varianta neîndulcită și țineți-o la frigider, 5 g gelatină transparentă, 40 ml apă rece.
Într-un bol mic, lăsăm la hidratat granulele de gelatină și apa rece, amestecând ușor. Apoi, pregătim baia de aburi: punem o cratiță cu apă la foc mic, așezăm deasupra un bol de sticlă cu pereți groși, iar când apa este pe punctul de a fierbe, fărâmițăm ciocolata amăruie înăuntru și turnăm peste laptele. Amestecăm până se topește și ultimul cubuleț, după care răsturnăm peste gelatina și continuăm să amețim cu lingura până la incorporare. O luăm de pe foc și o lăsăm să se răcească. Profităm de timpul ăsta ca să batem cu mixerul smântâna pentru frișcă, maxim 2 minute, cât să capete consistență. După ce s-a răcit crema de ciocolată, o unim cu frișca, învârtind-o cu o lingură de lemn.
Scoatem blatul pe o farfurie rotundă mare, înlăturând mai întâi hârtia de copt, nivelăm mousse-ul și îi facem loc farfuriei în congelator pentru 5-7 minute și trecem la crema numărul 2- mousse de ciocolată cu lapte (și cafea): 300 g ciocolată cu lapte, 50 ml lapte, 200 ml smântână pentru frișcă, 30 g cafea solubilă (opțional), 5 g gelatină transparentă, 40 ml apă rece.
Etapele de pregătire sunt identice cu cele urmate pentru prepararea mousse-ului de ciocolată amăruie, singura diferență fiind adăugarea cafelei solubile în bolul cu ciocolată.
Odată ce ne-am asigurat că s-a întărit primul strat de mousse și că nu se va întrepătrunde cu următorul, îl întindem și pe cel de ciocolată cu lapte, după care îl reintroducem în congelator pentru aceleași 5-7 minute.
Și, ultimul strat, cel de-al 3-lea, mousse-ul de ciocolată albă: 300 g ciocolată albă, 50 ml lapte, 200 ml smântână pentru frișcă, 5 g gelatină transparentă, 40 ml apă rece.
Folosim minutele în care tortul e lăsat la rece pentru a topi ciocolata albă împreună cu laptele și pentru a bate frișca, pașii ne sunt cunoscuți deja.
Decor: fructe (căpșuni, mure, coacăze roșii), 1 ou și 2 iepurași de ciocolată.
Mousse-ul de ciocolată albă va îmbrăca atât partea superioară a tortului, cât și marginile. Imediat după ce ați terminat, băgați tortul în congelator pentru ultimele 7 minute. Cu vârful unui cuțit, dezlipiți baza tortului de pe farfurie și transferați-l pe un platou. Eu am găsit unul rotativ, din sticlă transparentă, la Carrefour, a fost 30 lei și unul cu picior și capac din sticlă, la Ikea (40 lei), în felul ăsta mi-e mai ușor să-l transport până la Brașov.
Odată centrat pe platoul de servire, lăsați-vă imaginația să zburde și decorați-l în funcție de pofte, eveniment sau posibilități. Imediat după, strecurați-l în frigider și nu lăsați pe nimeni să-l taie minim 5-6 ore.
Pentru că e Paștele, am ales să ornez cele două torturi în ton cu sărbătoarea și am ajutat perechea de iepurași să se simtă ca-n pădure, încărcând tortul cu fructe proaspete; în felul acesta, am împușcat doi iepuri dintr-o lovitură: a mai tăiat și din dulceața ultimelor două straturi de mousse.
E bine de știut că: 1- mi-a luat aproape 7 ore să fac cele 2 torturi, țineți totuși cont de faptul că sunt meticuloasă, 2- că am lăsat la casa de marcat 60 lei (ingredientele pentru un tort) + 25 lei (elementele de decor) și 3- că pentru a obține un degrade armonios, e indicat să păstrați ordinea celor 3 straturi de mousse. Ca să feliați perfect tortul, țineți cuțitul sub jet de apă caldă și ajutați-vă de o spatulă.
Abia aștept să mă așez la masă cu familia și să ciocnesc ouă roșii. Hristos a Înviat! Sărbători fericite!
Un gând despre “Legenda Iepurașului de Paște + tort trio de ciocolată”