Plăcinta lui Popeye- cu spanac, feta și ouă fierte

Sunt în a 3-a zi post premieră (spectacolul „Ludibrium”, Teatrul Tineretului, Piatra Neamț), soarele îmi luminează camera, simt fiorii primăverii și mi se face brusc poftă de spanac. 

Trag repede ceva pe mine și merg la aprozarul de la colț, îndes într-o pungă de un leu vreo 750 g spanac proaspăt, iau de pe raft un pachet de brânză feta la 150 g, un cofraj cu ouă și un blat de plăcintă congelat, nu mai am răbdare să îl fac eu, mor de poftă. În drum spre casa de marcat înșfac o ceapă albă și o căpățână de usturoi. Atât, nu mai pierd vremea, pentru restul cumpărăturilor îmi fac eu mâine timp.

Mă schimb rapid în ținuta de bucătăreală, îmi ascund părul sub o cască- țin mult la igienă, rup codițele spanacului, spăl frunzele, le fac vânt în sită ca să se scurgă, dau pe afară, dar eu știu că sunt înșelătoare și cum le răstorn în oala cu apă fierbinte se strâng. Prin urmare, înainte să spăl frunzele, pun 2 cratițe cu apă pe foc: o cratiță mică în care o să scald 4 ouă proaspete pe care o să le las 10-12 minute în clocot și o altă cratiță, mai mare, în care o să îngrămădesc cu o lingură de lemn toate frunzele de spanac – când începe apa să fiarbă. După 5 minute sting focul, răstorn conținutul oalei în sită și, ce să vezi? O mână de frunze opărite și nimic mai mult. Dar îi vin eu de hac imediat. N-am răbdare să se răcească nici măcar puțin și-l iau la tocat mărunt. Lasă multă apă, așa că-l mai pun puțin la scurs, timp în care îi vin de hac cepei. O toc bine și pe ea, dar și ea pe mine, bieții mei ochi văd în ceață, dar nu mă las, toc mai departe. Trucul cu respiratul doar pe gură nu e de niciun folos.

Curăț 3 căței de usturoi- adică 3 părți care se desprind dintr-o căpățână, le zdrobesc ca pentru mujdei și le pun într-o tigaie cu ulei încins împreună cu ceapa. După ce s-au aurit puțin și au început să-și împrăștie mireasma, pun spanacul și învârt frenetic. Hai, fă-te odată! Scutur o lingură rasă de făină într-un bol, pun peste vreo 5 linguri de lapte dulce, amestec până mă asigur că n-au rămas cocoloașe, o răstorn în cratiță, amestec iar și mai adaug câteva linguri de lapte, nu prea multe, ca să nu devină apos; pun sare, piper alb măcinat și gata. Doamne, ce gustos e!

Foaia de plăcintă am ținut-o tot timpul ăsta pe caloriferul cald ca să se dezghețe repede. Am așezat-o într-o tavă dreptunghiulară de cuptor, îmbrăcată cu hârtie de copt, am făcut cu vârful unui cuțit bine ascuțit 3 linii în mijlocul foii- cam ca un fulg de nea minimalist, și am așezat spanacul de jur împrejur, ca o coroniță, lăsând gol mijlocul.

aluat

Decojesc ouăle, le tai rondele, spăl feta, o șterg bine cu un prosop de hârtie și o tai cubulețe. Așez peste spanac feliile de ou și cubulețele de brânză, presar fulgi de chilly, împăturesc foaia, sparg un ou, îl bat bine și ung cu o pensulă toată plăcinta.

plăcintă

O vâr în cuptor, fixând tava mai sus de mijloc, și o las la foc potrivit 40 minute. O scot pe un platou, iar în mijloc așez tacticos un bol mic cu smântână grasă, un deliciu!

Dacă vreți să fie cu totul home made, faceți blatul plăcintei amestecând  250 g făină cu un praf de sare, 1 ou, 80 g unt cu 65% grăsime și 100 ml de lapte rece sau apă. Eu folosesc robotul de bucătărie, pun în el toate ingredientele de mai sus, iar în 2-3 minute e gata. Acopăr vasul și îl pun în frigider până pregătesc spanacul.

p spanac

Iar dacă vi se pare mai atractivă în varianta quiche, măzgăliți o tavă de tartă cu ulei, acoperiți-o cu mălai, așezați foaia de plăcintă armonios, înlăturați marginile care se apleacă în exterior, puneți spanacul, apoi feta- dată pe răzătoare de această dată, ouăle feliate, fulgii de chilly, iar deasupra bateți 150 g smântână cu 1 ou.

Plăcinta asta primăvăratică m-a ajuns la vreo 25 lei. O nimica toată!Să aveți poftă! Iar dacă n-aveți, măcar gustați, pofta vine mâncând!

P.S.: Dacă v-am deschis apetitul cu plăcinta lui Popeye Marinarul, încercați și quiche-ul cu somon, cu ton , cu mușchi afumat sau pe cel 4+1 formaggi. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s